Bloog Wirtualna Polska
Jest 1 267 796 bloogów | losowy blog | inne blogi | zaloguj się | załóż bloga
Kanał ATOM Kanał RSS
Kategorie

Przepis na doskonałe placki ziemnaczane

sobota, 26 stycznia 2013 23:05

Placki ziemniaczane to jedno z tych dań, które lubię, ale tylko co jakiś czas. Nie ma się co oszukiwać, placków zbyt wiele zjeść na raz nie można. One, podobni jk inne potrawy, zapychają nas błyskawicznie i naprawdę ciężko jest zjeść ich więcej niż sześć, czy siedem.
A przynajmniej nie spotkałem jeszcze nikogo, kto potrafi zjeść ich naprawdę sporą ilość. Fakt, są asy, które potrafią zjeść ich ogromne ilości, ale to wyjątki. A takie są zawsze.

Z drugiej strony nie ma się też co oszukiwać. Placki to takie jedzenie, które jest kaloryczne i większa ich ilość może mieć negatywny wpływ na naszą sylwetkę. Skrobia plus mąką to takie sobie połączenie, które nie sprzyja fitnessowi oraz wszelkich działaniom odchudzającym.

Szczególnie jeśli posypujemy je cukrem lub kładziemy na wierzch bitą śmietanę. O, albo sos jakiś, bo niby wytrawna wersja placków jest mniej kaloryczna, ale jednak sporo zależy od tego co władujemy na placka.

W ogóle tak zasada powinna nam ciągle przyświecać - bardzo ważne jest to, co dodajemy do dania. Nawet najzdrowsze dania możemy szybko zepsuć stosując dodatki, które są tłuste lub słodkie. Stąd często wiele zależy od tego jak potraktujemy dany przepis. W końcu każdy kto gotuje zna kilka trików, które pozwolą zmodyfikować danie. Z jednej strony można użyć jogurtu zamiast tłustego sosu, a z drugiej zgęścić niepotrzebnie zupę śmietaną. Zwracajcie na to uwagę, bo od tego zależy, czy będziemy piękni i szczupli, czy wręcz przeciwnie.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Gotowanie w sieci

poniedziałek, 14 stycznia 2013 20:17

Kulinarny internet nie zawodzi. Co rusz w sieci pojawiają się nowe projekty, które mają za zadanie uszczknąć nieco ze sporego tortu, który przynosi całkiem niemałe pieniądze. Ano tak, okazuje się, że gotowanie to całkiem niezły biznes i nie chodzi wcale o zarabianie na restauracjach oraz knajpach. Okazuje się, że wszelkie blogi opraz portale to całkiem niezły biznes. Można na nim nieźle zarobić, nie angażując się w potrawy jako takie. W zasadzie nie potrzebujemy nawet kuchni, by wyciągnąć z kulinariów nieco pieniędzy. Niemniej lepiej ją posiadać, gdyż zwiększa to nasze szanse na tworzenie nowych projektów. A te przecież przyciągają klientów, którzy zainteresowani są kolejnymi wpisami i materiałami.

Weźmy na przykład taki Kotlet.tv Małżeństwo tworzące tę stronę w pewnym momencie rzuciło pracę, by skupić się tylko na swoim projekcie. Gotowanie, które było ich pasją, okazało się znacznie lepszą drogą życiową, niż tkwienie na etacie. I nic dziwnego, sam bym wolał robić z wolnej stopy, niż tkwić na umowie. Podziwiam takich ludzi, szczególnie, iż kotlet to całkiem niezła baza multimedialnych wpisów. Zaryzykowałbym stwierdzenie, że jest to jeden z lepszych pomysłów w polskim internecie i trzymam kciuki za powodzenie. I wszystko wygląda na to, iż przed projektem rysuje się świetlana przyszłość, która chyba w żaden sposób nie będzie jak na razie zagrożona.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (5) | dodaj komentarz

Ocet winny, a nasza kuchnia

środa, 09 stycznia 2013 21:32

Stosujecie w swojej kuchni ocet winny? Chociaż akurat słowo „kuchnia” nie jest tu za bardzo adekwatne, bo wspomniany ocet to nie tylko dodatek do potraw, ale również idealny wręcz naturalny lek. Dzisiaj chciałbym się skupić na tym drugim aspekcie, a przynajmniej przede wszystkim na nim. Rzecz jasna wiele receptur zawiera w sobie ten właśnie płyn, ale osobiście nie stosowałem go jeszcze w swojej kuchni. Chociaż nie, zdarzyło mi się kiedyś wykorzystywać przepis na barszcz, w którym zastosowałem odrobinę. Ale nie był to akurat zbyt dobry pomysł, bo taki barszcz niezbyt mi podszedł. Jest to tylko i wyłącznie kwestia gustu, bo na przykład moja siostra była nim  zachwycona.

ocet winny
Ocet winny znany był już w dawnych czasach. Jednakże dopiero od niedawna dokładnie wiemy, czemu jego obecność w diecie korzystnie wpływa na nasze ciała. Otóż niepasteryzowany i mętny ocet to wielka skarbnica witamin, mikrominerałów oraz aminokwasów i kwasów organicznych. Przepisy zawierające ten dodatek to zbawienna rzecz dla naszej wątroby, gdyż pomaga on oczyścić ciało z toksyn. Do tego przywraca równowagę kwasowo – zasadową i wspomaga odchudzanie tym, którzy mają problemy cukrzycowe. Dlatego też, jeśli nasz posiłek zawiera sporo węglowodanów to można octem wyregulować poziom cukru we krwi. Rzecz jasna wszelkie sałatki i surówki również będą znacznie smaczniejsze i zdrowsze, jeśli potraktujemy je tym właśnie dodatkiem.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (11) | dodaj komentarz

Przepyszne faworki!

poniedziałek, 07 stycznia 2013 17:22

Jedzenie ma to do siebie, że czasami nie można wprost się powstrzymać od jego spożywania., Nie chodzi mi tu o sytuację, gdy jesteśmy głodni, niczym muzułmanin po całym dniu ramadanu. W takiej sytuacji potrawy zdecydowanie bardziej smakują i jest to rzecz normalna, że jemy bez opamiętania. Rzecz jasna lepiej tak nie robić, bo nie jest to najzdrowsza opcja, niemniej nie będziemy teraz tego roztrząsać, gdyż interesują nas inne, równie ważkie sprawy. Które również zahaczają o tematy zdrowotno – spożywcze, ale w nieco innym zakresie i w odmiennym ujęciu. Chociaż może wcale niekoniecznie? Bo w obu wypadkach chodzi przecież o nieumiarkowanie w jedzeniu i piciu.

Otóż chodzi mi o sytuację jak w tym starym żarcie z chipsami i hasłem, że nie da się poprzestać na jednym. Ja mam tak na przykład z faworkami. Przepis na faworki to moja ulubiona część tłustego czwartku jak i cukrowych przyjemności w ogóle. I nie potrafię zjeść tylko kilku. Na ogół wpieprzam je jak dziki, kompletnie nie przejmując się tym, że przecież to kaloryczne i generalnie średnio zdrowe. Co tam, jem i koniec. Takie podejście nie jest zbyt sensowne i samemu sobie potem wyrzucam. Ale w momencie szału cała silna wola idzie na piwo, a ja siedzę i jem. Na szczęście faworki są dość drogie, zarówno w sensie kupna jak i zrobienia, więc nie jest tak, iż mogę się nimi raczyć bez opamiętania. Niemniej przy każdej okazji wcinam jak szalony, co cofa mnie w rozwoju do poziomu kilkuletniego dziecka. Czyli w sumie niewiele.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (12) | dodaj komentarz

Przepisy weselne

sobota, 05 stycznia 2013 20:12

Wesela mają to do siebie, że nie każdemu pasują. Ja akurat lubię, ale są tacy, którzy nie mogą znieść tej przaśności, tandety i disco polo. Cóż, mimo że takie aspekty jak napoje alkoholowe, pyszne potrawy oraz zabawa to rzeczy miłe, to na przykład zabawy oczepinowe niekoniecznie mnie rajcują. Niemniej nie jestem zwolennikiem bezalkoholowych wesel, czy wegańskich przygód na tychże. Jest to jakaś tradycja, może i nieco tandetna, w którą akurat ja potrafię się wpisać. Warto również zaznaczyć, iż nie tylko o to chodzi, byśmy bawili się i my, ale również państwo młodzi. Oczywiście oni w ograniczonym zakresie, ale jednak. Stąd jeśli widać, iż jest im dobrze, to nie psujmy wszystkiego swoim marudzeniem.

Ale ale, weselne jedzenie. To jest temat mi bliski, bo naprawdę lubię tego dewolaja i ziemniaki z surówkami. Cholera, może ja faktycznie jestem jakiś mało wybredny, ale przepisy zawierające te dwa składniki są mi jak najbardziej bliskie i nie muszą być zamienione na jakieś wykwintne dania. Podejrzewam zresztą, że większość gości nie byłaby zachwycona, gdyby zamiast standardowego, i nie ma co ukrywać, klasycznego, zestawu wjechało na stół sushi, to nie byliby wniebowzięci. Ja również. Dlatego tez nie ma co wybrzydzać i krzywić. Wesela tak już mają i gotowanie dla gości opiera się na sprawdzonych motywach plus funkcjonalności. Bo rosół i kotlet najlepiej kryją żołądek przed zgubnym wpływem wódki. O czym spora część z nas doskonale wie.


Podziel się
oceń
0
0

komentarze (7) | dodaj komentarz

piątek, 22 września 2017

Licznik odwiedzin:  8 021  

Kalendarz

« wrzesień »
pn wt śr cz pt sb nd
    010203
04050607080910
11121314151617
18192021222324
252627282930 

Głosuj na bloog






zobacz wyniki

Wyszukaj

Wpisz szukaną frazę i kliknij Szukaj:

Subskrypcja

Wpisz swój adres e-mail aby otrzymywać info o nowym wpisie:

Statystyki

Odwiedziny: 8021

Lubię to

Więcej w serwisach WP

Money.pl

Pytamy.pl